این روزها خبرهای فراوانی از ورود بازیگران به عرصههای دیگر هنری و ادبی میشنویم. خبرهایی که اگر زمانی با آن مواجه میشدیم، برایمان تازگی داشت، ولی حالا این خبرها چندان ما را متعجب نمیکند. تعدادی از بازیگران مانند مهران مدیری، رضا رویگری، امین حیایی، برزو ارجمند، محمدرضا هدایتی، بهرام رادان، مریم امیرجلالی، بهنوش بختیاری و... به خوانندگی روی آوردند، شاید یکی از دلایل آن علاوه بر جذابیت حضور در عرصههای دیگر هنری، به دلیل فیلمنامههای یکسان با موضوعهای تکراری باشد که بازیگران از بازی در آنها خسته شده و برای رهایی از این خستگی به دنبال حضور در عرصههای دیگر هنری هستند.
در این میان، تعداد زیادی از بازیگرهای سینما و تلویزیون هم هستند که در کنار شغل بازیگریشان، به موسیقی و آواز علاقه دارند و وقتی به خوانندگی روی آوردند، مورد قبول مردم و هوادارانشان قرار گرفتند. در گذشته، مرحوم "خسرو شکیبایی" و مرحوم "پناهی" به همراه "پرویز پرستویی" و "امین تارخ" تجربه خواندن دکلمه بر نواهای دیگر خوانندگان را داشته اند. بازیگران سرشناس دیگری هستند که هر از چند گاهی تک آهنگی را اجرا کرده اند که از جمله این افراد می توان به "سید شهاب الدین حسینی"، "محمد رضا فروتن"، "جواد رضویان"، "رضا شفیعی جم" و "عارف لرستانی" اشاره کرد که تعدادی از آنها را در ادامه معرفی میکنیم.
"زنده یاد خسرو شکیبایی"، یکی از بازیگرهای توانای ایرانی است که تنها در فیلم "خواهران غریب" به صورت جدی خوانندگی کرد. آنها که خیلی اهل آلبوم خریدن نیستند، صدای خاص و جذابش را در سریال "خانه سبز" حتما به یاد دارند. علاقه اصلی او به دکلمه اشعار شاعرانی چون حافظ و سهراب سپهری بود. افشین موذنی او را به بازار موسیقی دعوت کرد و دکلمه آلبوم هایی چون "نامهها و نشانیها"، "مهربانی"، "پریشانی" و "مسافر" نتیجه همین دعوت بود که آنها را روانه بازار موسیقی کرد. از "مرحوم حسین پناهی" نیز 14 دکلمه زیبا به یادگار مانده است.
"پرویز پرستویی"، قدیمی ترین تجربه او در زمینه موسیقی به دکلمه در آلبوم "دوستت دارم" ناصر عبداللهی برمی گردد. پیش از آن با رسول نجفیان همکاری و در آلبوم "بی بی جان" ترانه های نجفیان را دکلمه کرده بود. در آلبوم "بابایی" هم روی آهنگ های بیژن مفید، اشعاری را دکلمه کرده است. نمک های خوانندگی اش در فیلم سینمایی "شوخی" را هم که حتما یادتان هست.
چند سال پیش که سریال "مرد دو هزار چهره" پخش میشد، فایل صوتی بر روی اینترنت منتشر شد که در آن "مهران مدیری"، برای کودکان ترانههای شاد میخواند. این فایل مربوط به یک آلبوم کودکانه در سال ۷۲ به کارگردانی بهروز غریب پور بود که مدیری، خواندن ترانههایش را بر عهده گرفته بود. این آلبوم را باید نخستین فعالیت "مهران مدیری" در عرصه خوانندگی دانست. وی سپس کاستی به نام "دلتنگیها" را به بازار فرستاد که در آن، اشعار هاتف علی مردانی را دکلمه کرده بود.
آلبوم "از روی سادگی" با موسیقی زنده یاد بابک بیات و فردین خلعتبری، دیگر کار مدیری در این حوزه است. این بازیگر و کارگردان سرشناس از سال ۸۲ به بعد خوانندگی تیتراژ چندین فیلم و سریال، همچون سریالهای "مهر و ماه"، "شبهای برره"، "باغ مظفر"، "قهوه تلخ" و فیلم "هم نفس" (مهدی فخیم زاده) را تجربه کرد.
مدیری سال ۱۳۸۷ به گروه موسیقی کوبهای "دارکوب" پیوست و کنسرت بزرگی را به یاد زنده یاد خسرو شکیبایی در سالن وزارت کشور اجرا کرد. اجرای مهران مدیری با تك نوازی كمانچه آغاز شد. سپس یك آواز خراسانی در دستگاه دشتی را خواند. وی همچنین در مراسم ده سالگی جشن دنیای تصویر، كه با حضور چهرههای سینمایی- تلویزیونی برگزار شد، جایزه بهترین ترانه را برای سریال "باغ مظفر" دریافت کرد.
"امیرحسین مدرس"، مجری، خواننده، بازیگر، شاعر و نویسنده متولد 1349 است. او از سال 1365در صدا وسیما مشغول به کار است. از همان سال خیلی جدی به هنر موسیقی پرداخت. وی ابتدا ردیف های آواز مقدماتی را گذراند و سپس دوره تکمیلی و عالی را نزد مرحوم استاد رضوی سروستانی به پایان رساند. "مدرس" که سابقه حضور در گروه هفت را دارد، تیتراژ سریال های تلویزیونی "خوش نشین ها"، "زن بابا"، "ترانه مادری" و "فرات" را خوانده است. "مدرس"، اولین آلبوم خودش را با نام "ماه نی" منتشر کرد که بازخوانی نوحه های قدیمی و فراموش شده ایرانی بود و صدا و اجرای زیبای مدرس واقعا جان دوباره ای به این نوحه ها داد. "امیر حسین مدرس" جدیدترین آلبوم خود را با نام "خورشید" با همکاری "امین تارخ" در سال 1390 روانه بازار موسیقی کشور کرد.
"سید شهاب الدین حسینی"، گرچه همچنان بازیگر است و اگر دستی هم به موسیقی برده، خیلی جدی به آن نپرداخته است اما او یکی از اعضای گروه "هفت" است. گروهی که دو بازیگر دیگر، یعنی "امیرحسین مدرس" و "امین زندگانی" نیز در آن حضور دارند. برادرش آهنگ ساز بود و شهاب حسینی از طریق او به موسیقی علاقه مند شد. از شهاب حسینی، آلبوم "رایا" منتشر شده است. او درباره این آلبوم گفته است "میخواستم كاری جدا از بازیگری داشته باشم. دوست داشتم به عنوان یادگار، در این اثر امضایی از خودم به جا بگذارم".
صدای "محمدرضا فروتن" در "شب یلدا" كیومرث پور احمد، پس از شنیده شدن برای اولین بار، به یادماندنی شد و بعد از آن بود که به فروتن پیشنهاد شد تا اجرای ترانه های دیگری را هم انجام دهد اما او نپذیرفت. محمدرضا فروتن قبل از اینكه بازیگر شود، در كلاسهای آواز شركت كرده بود و پیش استادانی چون صدیق تعریف و سپهری درس آواز گرفته بود. هرچند فروتن سال ها بی خیال موسیقی شده بود اما همین چند ماه پیش خبر آمد که تصمیم گرفته با همکاری بابک زرین و سیروان خسروی آلبومی را روانه بازار کند.
"امین حیایی"، تا به حال در دو فیلم "سرود تولد" و "بوی بهشت" خوانندگی کرده است. ساز تخصصیاش گیتار است و خودش میگوید که نوازندگی را بیشتر از خوانندگی دوست دارد. قرار بود چندی پیش در کنار اعضای گروه "کویر" یک کنسرت هم اجرا کند که به دلیل درگیریهای بازیگریاش، موفق به انجام آن نشد. البته طبیعی است که بازیگر پرکاری چون امین حیایی فرصت حضور در چنین برنامههایی را نداشته باشد! چندی پیش در یک برنامه زنده تلویزیونی به اصرار مجری برنامه ترانه ای را به صورت زنده اجرا کرد.
"رضا عطاران"، بازیگر و کارگردان مجموعههای تلویزیونی طنز است که گاهی هم صدایش را امتحان میکند، چون به او گفتهاند حنجرهاش صدای گرامافون میدهد. او در "كوچه اقاقیا" ترانهای را خواند كه باید قدیمی، گرامافونی و فالش به نظر میرسید. در "متهم گریخت" و "ترش و شیرین" رپ خوانی کرده است.
"ابوالفضل پورعرب"، شاید باورتان نشود که هم آهنگساز بود و هم ترانه سرا. او همراه ستار اورکی که یکی از نزدیک ترین دوستان بابک بیات بود، فعالیت موسیقی را شروع کرد. او حتی برای تئاتر "خسیس" آهنگسازی کرد. پورعرب گاهی ترانه سرایی هم می کند و تا الان فقط ترانه های خودش را دکلمه کرده است.
"فتحعلی اویسی"، بعد از خداحافظی با سینمای اکشن و روی آوردن به کارهای طنز، انگار موسیقی هم برایش یک تفریح جدی شد. آنقدر جدی که چند سال پیش با محمد خاکپور هم کنسرت برگزار کرد. صدای او را در این چند سال اخیر در تیتراژ سریال ها زیاد شنیدیم. همین اواخر هم در فیلم سینمایی "چگونه میلیاردر شدم" خواند. از او و پسرش، آلبوم موسیقی به نام "خونه دل" در بازار موسیقی موجود است.
"محمدرضا گلزار"، قبل از سینما و بعد از آن همچنان فعال در عرصه موسیقی بوده و هست. با گروه آریان چهره شد. همان موقع هم نام محمدرضا گلزار از گروه آریان جدا بود. بعد از شروع فعالیت بازیگری و جدایی اش از گروه آریان به گروه دارکوب پیوست و آنجا بعد از یک هفته نواختن پرکاشن را آغاز کرد. تجربیات موفقی را هم در این زمینه دارد. او سپس با تاسیس گروه "ریزار" اولین کنسرت مشترک را با سهراب پاکزاد و امیر طبری به همراه بابک جهانبخش و مازیار فلاحی برگزار کرد. فعالیت های او در این گروه که خودش سرپرست آن است، همچنان ادامه دارد.
"برزو ارجمند"، پسر "انوشیروان ارجمند"، بازیگر محبوب سریال های تلویزیونی است. او فعالیت حرفه ای خود را از سال 1379 با بازی در فیلم "سفر سرخ" آغاز کرد و با نقش آفرینی در سریال "زیر آسمان شهر" به چهره محبوب بینندگان تلویزیونی تبدیل شد. از مجموعه ها و فیلم های به یاد ماندنی که وی در آن حضور داشته است می توان به "پشت کنکوری ها"، "صاحبدلان"، "ساعت شنی"، "محیا"، "مرد دو هزارچهره"، فیلم سینمایی "طهران، تهران"، مجموعه "نون و ریحون"، "روز سوم"، "از ما بهترون"، "قهوه تلخ"، "فراموشی" و "پل چوبی" اشاره کرد. فیلم سینمایی "نازنین"اولین اثر "ارجمند" در عرصه کارگردانی است. "برزو ارجمند" که چند سالی است کار خوانندگی را شروع کرده قرار است آلبوم "چه بساطی داره دل" را بتازگی منتشر کند.
"مهران غفوریان"، بازیگر طنزی که بیشتر در مجموعه "زیر آسمان شهر" ادای خوانندگی را درمی آورد و بعد از آن هم خبر افسردگی اش دهان به دهان پیچید، اما مدتی است که سراغ دنیای موسیقی آمده. گویا غفوریان این روزها مشغول ساخت اولین آلبومش است. او با همکاری مهدی غفوریان به عنوان آهنگساز آلبوم تازه ای را روانه بازار خواهد کرد که در روزهای گذشته یکی از آهنگ های این آلبوم به نام حسودی در سایت ها رونمایی شد.